CONCEPT

TANGRAMHUIS R9           CONCEPT           PROJECTEN          WONINGEN            OVER ONS             CONTACT   

TANGRAMHUIS

7 STAPPEN VOOR ENERGIEBESPARING - DUURZAAM - CONCEPT:


ZON

Maak gebruik van de zon. Onze woningen worden naar de zon georiënteerd, dat wil zeggen dat de ruimtes met veel warmtevraag worden naar de zuidelijke kant geplaatst en ruimtes met weinig warmtevraag naar het noorden. Ook voor de ramen geldt hetzelfde regel: grote ramen naar het zuiden en kleine of geen naar het noorden.


ZONWERINGEN

Om oververhitting te voorkomen worden buitenzonweringen als koeling gebruikt. Buitenzonwering weert zonlicht en zonnewarmte, draagt bij tot een betere lichtverdeling, verzekerd een goede woon en werkklimaat, levert energiebesparing op en kan daarbij ook isoleren. De buitenzonweringen worden in het ontwerp meegenomen voor een harmonieus totaalbeeld.


ISOLATIE

De woningen zijn ontworpen met een buitengewoon goede isolatie van de buitenschil. Goed geïsoleerde wanden, daken, vloeren, ramen en deuren. Als een warme jas rondom. Daarnaast wordt er in de detaillering heel veel aandacht besteed aan een kierdichte constructie.

 

VENTILATIE

Als er goed geïsoleerd wordt is ook goede ventilatie nodig. De onzuivere lucht uit uw woning wordt afgevoerd naar buiten en frisse lucht wordt toegevoerd. Vraaggestuurde natuurlijke ventilatie (door CO2 gestuurde roosters), of passieve aardwarmtewisselaar behoren alle tot de mogelijkheden.


VERWARMING

In een goed geïsoleerde woning is de warmtevraag ook veel kleiner. Maak gebruik van je directe omgeving: de warmte van de grond rondom of onder de woning kan als begintemperatuur dienen voor een aardwarmtewisselaar of een  warmtepomp. Voor warm tapwater voor keuken, douche en wastafel maken we graag gebruik van een zonneboiler met zonnecollector. 


BIJVERWARMING

We hebben met de aardwarmtewisselaar of warmtepomp, en het bijna 95 % van de warmtevraag afgedekt. De mogelijke temperatuurtoppen in de winter worden opgevangen door bijverwarming. Dat kan met een klein houtkachel. Het gaat om een paar dagen in het jaar.


ENERGIEZUINIG APPARATUUR

Behalve voor verwarming van de woning verbruikt een huishouden ook energie voor koken, wassen en ontspanning. Door de energiezuinige apparatuur die hiervoor gebruikt wordt zal  de totale energieverbruik van een huishouden nog verder aanzienlijk kunnen dalen.