Heeft u interesse in een Tangramhuis, dan maken we graag eerst kennis met u tijdens een vrijblijvende afspraak. Voor ons is dat de beste manier om vragen te beantwoorden en om uitleg te geven over; het ontwerp, het proces en zeker ook de financiering. Ter voorbereiding van een gesprek is het goed om te weten dat in drie vastomlijnde perioden de financiering van belang is voordat het huis gereed is en bewoond kan worden:
- Tot en met de aankoop van de grond
- Vanaf de start van het ontwerp tot aanvang van de bouw
- Gedurende de bouw tot en met de oplevering van de woning
De organisatie achter Tangramhuis is R9, tevens de contractpartij in het verdere proces. De architecten van het Tangramhuis zijn tevens de (mede)-eigenaren van de R9 bv.
Tot en met de aankoop van de grond
Drie mogelijke situaties voor de beschikbaarheid van een kavel zijn:
1. De kavel is al gekocht en de grond in eigendom
De grond kan namelijk al in bezit zijn, dat maakt deze stap makkelijk.
2. De kavel is al uitgekozen maar de grond nog niet gekocht.
Het kan ook zijn dat al wel bekend is waar de woning gaat komen maar de grond nog gekocht dient te worden. Bijvoorbeeld omdat de financiering nog geregeld moet worden. Daarin kan R9 begeleiden en tijdens een optieperiode, een haalbaarheidsstudie doen met conceptontwerp en een financiële quickscan.
3. Een kavel is nog niet bekend
Een derde situatie is dat de locatie van de grond nog niet bekend is.
R9 kan een rol spelen in het zoeken van de juiste locatie. Die rol is afhankelijk van de inzet en kennis van de toekomstige bewoner(s). In het kennismakingsgesprek worden hiervoor de mogelijkheden besproken en verdere afspraken gemaakt.
Pas wanneer de grond in eigendom is, wordt de volgende fase gestart: Het maken van een passend ontwerp, naar de wensen van de toekomstige bewoner. Alvorens de ontwerpfase te starten, worden afspraken tussen de bewoner en R9 gemaakt en vastgelegd in een contract.
In deze periode zijn de kosten en de financiering voor de toekomstige bewoner sterk afhankelijk van het contract om eigenaar te worden van de grond. Dat kunnen bijvoorbeeld rentekosten zijn. Daarnaast wordt aan R9 een vergoeding betaald voor de begeleiding en advisering. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van hoe lang deze periode duurt en tevens ook afhankelijk van de situatie. Het kan variëren van een maand tot enkele maanden.
Vanaf de start van het ontwerp tot aanvang van de bouw
Met de toekomstige bewoner(s) gaat R9 een proces in om stapsgewijs te komen tot een ontwerp van het Tangramhuis. Een ontdekkingstocht waar tussentijds het ontwerp wordt doorgerekend op alle kosten, om steeds inzicht te hebben in de uiteindelijke kosten.
Het Tangramhuis heeft een constructie van HSB (HoutSkeletBouw) Deze constructie wordt gebouwd door de partner van R9, het bedrijf ScanaBouw uit Huissen. De Tangramhuis architect is de schakel naar andere adviseurs zoals een constructeur en een installatieadviseur. Bij het ontwerp van de woning hoort ook een ontwerp van de buitenruimte, zoals het terras, de tuin en misschien wel een moestuin, vijver of de heg rondom de tuin.
R9 maakt tekeningen om inzicht te geven in hoe de woning binnen en buiten gaat worden. De 3D-tekeningen op deze website geven een goed beeld van hoe R9 tekeningen voor de bewoner maakt.
In dit stadium wordt ook al gesproken met de uitvoerende partijen, zoals ScanaBouw voor de constructie, een loodgieter, dakdekker en andere onderaannemers. Als het ontwerp gereed is en helemaal technisch uitgewerkt, dan kan de Omgevingsvergunning aangevraagd worden.
Naast de aanvraag wordt ook een ontwerp gemaakt voor de tuin, inclusief een tuinhuisje voor afvalcontainers (indien nodig) tuingereedschap en waterberging. Het ontwerpen van een Tangramhuis is maatwerk, waardoor niet exact is aan te geven hoelang het duurt voordat het ontwerp gereed is.
Het verkrijgen van een Omgevingsvergunning is sterk afhankelijk de procedure binnen een bepaalde Gemeente, het geldende Bestemmingsplan en of er bezwaar gemaakt wordt tegen de vergunning. In het gunstigste geval duurt de hele procedure; van start ontwerp tot het hebben van een onherroepelijke Omgevingsvergunning, om en nabij één jaar.
In deze periode worden diverse kosten gemaakt, zoals:
- het architectenhonorarium voor het maken van een ontwerp
- de begeleiding van het proces door R9 (het procesmanagement)
- adviezen om alle berekeningen te maken voor de benodigde Omgevingsvergunning zoals voor de energiebesparing en de constructie
- mogelijk ook het onderzoek naar de grondkwaliteit, flora en fauna, archeologie en geluidsbelasting
- de legeskosten voor de Omgevingsvergunning
De hoogte van de kosten worden in de oriëntatiefase berekend en zijn onderdeel van het contract wat gesloten is. De totale bouwkosten worden berekend voor het ontwerp waar de vergunning voor aangevraagd is. Ook andere kosten, zoals aansluitkosten voor elektra, water en riool, worden inzichtelijk. Zo krijgen de bewoners een compleet overzicht van alle kosten die bij de oplevering betaald moeten worden: de stichtingskosten.
Gedurende deze fase wordt voor de stichtingskosten financiering geregeld, zoals een hypotheek aanvraag door de bewoner. Tenzij de bewoner natuurlijk over voldoende eigen financiële middelen beschikt.
Als de Omgevingsvergunning onherroepelijk is dan is het geld van de hypotheek beschikbaar. Vanaf dit moment betekent het dat de financiering beschikbaar is voor de volgende fase, het bouwen. Het beschikbaar zijn de hypotheek betekent ook, meestal, dat de eerdere gemaakte kosten ook gedekt zijn.
Gedurende de bouw tot en met de oplevering van de woning

Als de Omgevingsvergunning definitief is, dan wordt door R9 opdracht gegeven voor de bouw van het ontwerp. R9 heeft de coördinatie naar alle uitvoerende partijen, zoals Scanabouw. In bouwfase moet de aannemer betaald worden volgens een vooraf vastgesteld termijnschema. De opdracht van de adviseurs loopt door in deze fase. Na de oplevering wordt de fase Ontwikkelen en Bouwen afgesloten en kan de verhuizing plaatsvinden.
Voor houtskeletbouw is de bouwpakketprijs ca. € 250,- per m3 voor een woning van ongeveer 400 m3 en ca. € 230,- per m3 voor een woning van ongeveer 600 m3.
Een bouwpakket bevat alle materialen voor de opbouw en aftimmering van de woning exclusief steenachtige materialen (fundering, dakbedekking), technische installaties en keukeninrichting. Een exacte prijs is niet zonder meer te noemen omdat die o.a. afhankelijk is van:
- Het ontwerp.
- De materiaalkeuze.
- De constructie.
- De wandopbouw.
- Het isolatieniveau
Een vuistregel voor sleutelklare oplevering van een woning (wanneer u alle werkzaamheden door derden laat uitvoeren) is een vermenigvuldiging van de bouwpakketprijs met een factor 2,4. In de sleutelklaarprijs zijn dan opgenomen: de kosten voor de fundering / begane grondvloer, casco-opbouw / aftimmering, technische installaties (lucht-water-warmtepomp, water, elektra, CV, sanitair en tegelwerk) en de dakbedekking (dakpannen).
Lees meer over wat u financieel kunt verwachten bij het wonen in een neutrale woning.