- BRUTO VLOEROPPERVLAK 216 m2
- GEBRUIKSOPPERVLAK 167 m2
- BOUWVOLUME 587 m3
Gast in het Landschap is een ruime lichte stedelijke gezinswoning met 6 kamers, zonneschoorsteen, een grote half overdekt terras en groene daken. Het terras is een fijne hangplek, waar je op lange zomerse avonden in de schaduw kunt verblijven. Ook beschermd het terras de gevel van de zon, waardoor het minder warm word tijdens hete dagen. Maar is ook een lekker plek om met vrienden een glaasje wijn te drinken.
Mogelijkheid tot gevelgroen, keuzen uit verschillende grondgebonden systemen. Zonnepanelen en een groene tuin maken de duurzaamheid van dit aantrekkelijke huis compleet.
Een zonneschoorsteen regelt de natuurlijke ventilatie door de hele huis. De voorverwarmde lucht die via ondergrondse pijpen naar binnen stroomt wordt daarna verder verwarmd langs de warme betonnen vloer. De vloer zelf ontvangt de warmte vanuit een infrarood stralingspaneel. De regeling van de ventilatie gebeurt handmatig, door de glazen schuifdeuren van de zonneschoorsteen meer of minder open te zetten. Dat is op elke verdieping goed mogelijk.
De zonneschoorsteen is heel strategisch geplaatst in de plattegrond. Omdat alle wanden en de schuifdeuren van glas zijn blijft het volume van de zonneschoorsteen een open karakter houden en sluit niets af, maar biedt mooie doorzichten naar de ruimten daarachter. Het glas kan uiteraard opaal geleverd worden op sommige plaatsen zodat je kan genieten van lichtinval zonder last te hebben van inkijk in meer private ruimtes.
Het mooie licht die door de zonneschoorsteen naar binnenvalt belicht ook ruimtes die anders altijd donker en afhankelijk van kunstlicht zijn. Dat biedt een extra besparing op elektriciteit. En tegelijkertijd is de zonneschoorsteen een hele nuttige ruimte doordat de zichtbare trap (mooi vormgegeven) de verdiepingen verbindt zonder dat hierdoor ruimten verloren gaan.
Er is een ruime keuze aan houten gevelbekledingen waarin de meest passende kleur en textuur te vinden zijn. Er zijn houtsoorten die verduurzaamd zijn, dus niet rotten en ook een hele lange garantietijd kennen, soms wel tot 50 jaar. Andere soorten zijn van nature al heel duurzaam zoals Western Red Cedar. Zie onze voorbeelden van vergrijzende western red cedar in de blog Leeftijden van hout.
Ook de dakbegroeiing kan naar eigen wens gekozen worden uit de diverse systemen, zoals extensieve daken, of intensieve daken. Het verschil ligt in de dikte van het substraat (de laag waaruit de planten hun nutriënten en water halen). Extensief worden alle daken tot ca 15cm dikte genoemd. Intensieve daken hebben diktes boven de 15cm. Extensieve daken zijn uitstekend voor sedum of grassen en kruiden. Intensieve daken worden toegepast als je grotere planten, bijvoorbeeld struiken of kleine boompjes op het dak wil laten groeien. Zie ook onze voorbeelden van groene daken in de blog met dezelfde naam.
